DIGITAL REPOSITORY AT EKBY
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11340/2075

Title: Επιστημονική τεκμηρίωση της θέσης και των ορίων των υγροτόπων ως νησίδων βιοποικιλότητας και ως οικολογικών διαδρόμων
Authors: Ε. Φυτώκα
Λ. Χατζηιορδάνου
Δ. Μέρμυγκας
Π. Κακούρος
Α. Αποστολάκης
Date: 2022
Abstract: Η επιστημονική τεκμηρίωση της θέσης και των ορίων των υγροτόπων ως νησίδων βιοποικιλότητας και ως οικολογικών διαδρόμων συνιστά ένα καινοτόμο εγχείρημα που υλοποιείται για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο.Η έκθεση δομείται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη παρέχει ορισμούς και αναφορά στις υπηρεσίες των υγροτόπων, στους ελληνικούς υγροτόπους και στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας και διατήρησής τους. Η δεύτερη παρουσιάζει τον σκοπό της επιστημονικής τεκμηρίωσης των υγροτόπων μελέτης και τη μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε. Η τρίτη παρέχει αποτελέσματα ως προς το πλήθος, την έκταση και τη χωρική κατανομή των υγροτόπων και ως προς τον ρόλο τους ως νησίδων βιοποικιλότητας και οικολογικών διαδρόμων. Στην τέταρτη ενότητα αναφέρονται ενδεικτικές ωφέλειες που απορρέουν από τα αποτελέσματα και χρήσεις και επεκτάσεις αυτών που μπορούν να ακολουθήσουν. Η συνοπτική περιγραφή με τα στοιχεία τεκμηρίωσης για κάθε υγρότοπο δίνεται στο Παράρτημα V.
Description: Η παρούσα έκθεση με τίτλο «Επιστημονική τεκμηρίωση της θέσης και των ορίων των υγροτόπων ως νησίδων βιοποικιλότητας και ως οικολογικών διαδρόμων» αποτελεί το παραδοτέο Π3 με ακριβή τίτλο «Έκθεση τεκμηρίωσης της θέσης και των ορίων των υγροτόπων εκτός περιοχών NATURA, ως νησίδων βιοποικιλότητας (stepping stones) (Άρθρο 10 της Oδηγίας 92/43/ΕΕ)», του έργου «Επιστημονική τεκμηρίωση συνδεσιμότητας περιοχών NATURA με τα φυσικά και ημιφυσικά οικοσυστήματα της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νοτίου Πελοποννήσου (A/A 08.2021)», το οποίο εντάσσεται στο Υποέργο 1 «Διαχειριστικές Δράσεις για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) της Πράξης: «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαίναλου και Μονεμβασιάς για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων» (με Κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033190). Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) έχει τα πνευματικά δικαιώματα της έκθεσης.
URI: http://hdl.handle.net/11340/2075
Keywords: Υγρότοποι
Χαρτογράφηση
Βιοποικιλότητα
Type: Μελέτες - Εκθέσεις - Άρθρα
Spatial: Πελοπόννησος
Appears in Collections:Η Συλλογή του ΕΚΒΥ

Files in This Item:

File Description SizeFormat
1802.pdfΕκθέσεις38.3 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

EKBY © 2014